Recepten met ham


ASPERGERAGOUT MET HAM

Gebruiksmoment: Voorgerecht Aantal personen: 2 Bereidingswijze: Koken Bereidingstijd: 30 minuten Soort keuken: Nederlands 

Ingrediënten

  • 8 asperges
  • 5 dl aspergenat
  • 100 gr gekookte ham in blokjes
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • peper zout nootmuskaat

Voorbereiding
Schil de asperges en kook ze gaar (bewaar het kookvocht). snijden.

Bereidingswijze
Smelt de boter, roer de bloem door de boter en voeg het aspergenat toe. Breng de saus aan de kook (blijven roeren) en breng het op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Snijdt de asperges in stukjes en roer ze samen met hamblokjes door de ragout

(Serveer)tip: Lekker met stokbrood


Bron: A. Geerarts

ASPERGES IN BLADERDEEG MET MASCARPONE EN HAM

Gebruiksmoment: Bijgerecht
Aantal personen: 8
Bereidingswijze: Oven
Bereidingstijd: Meer dan 60 minuten
Soort keuken: Nederlands

Ingrediënten

  • 2,5 kg asperge
  • zout
  • 2 el boter
  • 2 el suiker
  • 2 ½ pakje bladerdeeg (langwerpige bladeren)
  • 250 g Mascarpone
  • bieslook
  • vers gemalen peper
  • 1 ei
  • 1 el slagroom

Voorbereiding
De eindstukken van de asperge afsnijden, de asperge schillen en halveren (ca. 10 cm lange stukken). De asperge in kokend zoutwater met suiker en boter geven en ongeveer 15 minuten laten koken. De asperge volledig laten afkoelen (dit is belangrijk in verband met de bladerdeeg).

Bereidingswijze
15 bladerdeegbladeren apart neerleggen en laten ontdooien. Mascarpone, bieslookrolletjes, zout en peper vermengen. 12 bladerdeegbladeren tot een rechthoek (18 x 20 cm) uitrollen. Een theelepel mascarponecrème in het midden geven. Steeds 6 stukjes asperge erop leggen. De deegrand met eiwit bestrijken. Eerst de smalle deegranden over de asperge leggen en de ingeklapte deegranden weer met eiwit bestrijken. Vervolgens het hele pakje oprollen. Voor de versiering van het overige bladerdeeg 12 lange strepen snijden, met eiwit bestrijken en als strik om het pakje leggen. De aspergepakjes op een met bekpapier uitgelegde bakplaat leggen. Met een houtje meermaals insteken en 15 minuten laten rusten (voor de deeg). Eigeel en slagroom vermengen en de pakjes ermee bestrijken. In het midden van de voorverwarmde fornuis bij 225 graden (heetlucht 200 graden) 20-25 minuten goudbruin laten bakken.

(Serveer)tip: Lekker met sauce hollandaise, sla en ham.