Aspergekwekerij Harrie en Ingrid Vissers

Schellestraat 12
ALPHEN
5131 RJ

06-236 27 271
Wij zijn elke dag open, ook op zon-en feestdagen.
ma t/m za 9.00 tot 19.00 .
zondag 9.00 tot 17.00 uur

aspergekwekerijvissers@gmail.com

Enquête

Vind je onze nieuwe website leuk? Heb je voldoende informatie gekregen?

ons bedrijf

De Teelt                             

Op ons bedrijf worden asperges in de volle grond geteeld. De aspergebedden worden begin maart afgedekt met een zwart/wit folie. Vanf 2013 hebben we een extra gedeelte overkapt met minitunneltjes om zo extra vroeg asperges te kunnen oogsten.

De aspergeteelt is een meerjarige teelt. Dit betekent dat de planten circa 10 jaar in de grond blijven staan. De teelt gaat als volgt:

  • het 1e jaar wordt de plant in maart in de grond gezet, deze plant is dan al een jaar oud.
  • het 2e jaar oogsten we een klein beetje om de plant niet te veel uit te putten.
  • het 3e jaar oogsten we nog geen volledig seizoen, we stoppen dat begin juni.
  • het 4e t/m het 10e jaar wordt volledig geoogst, we oogsten ieder jaar t/m 24 juni (St.Jan)

De tijd na 24 juni heeft de plant nodig om voldoende reserves aan te leggen voor het volgende jaar.

Het oogsten is nog steeds handwerk. Wel maken we gebruik van steekkarretjes, die voor ons het plastic optillen en weer terug leggen en waar de bakken op kunnen staan waar we de gestoken asperges in leggen. Het steken gebeurt met een speciaal aspergemes.

 

Direct na de oogst worden de asperges schoon gepoeld en in een bak met koud water gezet om de kwaliteit te waarborgen. Hier blijven ze minimaal 6 uur in staan. Hierdoor blijft de smaak beter behouden en blijven de asperges mooi wit. We sorteren de asperges direct als ze uit het water komen, ze worden dan eerst op lengte gesneden en gewassen. Daarna worden ze gesorteerd op dikte, vorm, lengte en kleur. Hierna worden ze zo snel mogelijk in de koeling gezet. Voor een asperge is het belangrijk dat hij koel en vochtig bewaard wordt.

Dan is de asperge klaar voor verkoop in onze winkel. Afhankelijk van de wens van de klant kunnen we de asperges ook voor u schillen en verpakken. Ook dan is de asperge die in de koeling bewaard wordt na een week nog heerlijk mals.